Zusjes

Guusje staat enthousiast naast Lieke. Lieke zit in haar stoel en de meisjes gaan ‘Lang zal ze leven’ inzingen voor tante Anke. Het enthousiasme van Guusje slaat over op Lieke en ze beweegt met heel haar lijfje. Ik begin te filmen en Guusje zingt uit volle borst…na een tijdje kijkt ze naar Lieke en zegt ‘je moet wel meedoen!’. Ze herhaalt dit een aantal keer en zegt dan geïrriteerd dat het opnieuw moet. Lieke vindt de aandacht van haar zusje prachtig. Na twee keer ga ik bij Guusje zitten en zeg dat Lieke niet kan zingen. Grote vragende ogen kijken me aan..’waarom?’ vraagt Guusje. Ik probeer uit te leggen dat Lieke niet kan zingen omdat ze ook niet kan praten..’omdat ze gehendiekept is!’ zegt Guusje overtuigd.

‘Gehendiekept’, Guusje gebruikt het woord regelmatig om voor zichzelf uit te leggen waarom Lieke niet praat, loopt, gewoon eet, in een rolstoel zit, met de taxi gaat…

Soms vragen wij ons af wat de impact is van Lieke op Guusje. En of wij het wel goed doen. Heel veel rekening houden met…nooit een grote zus zijn en iemand op sleeptouw nemen of het kleine zusje zijn en aan de hand meegenomen worden in de speeltuin…geen zus hebben straks op dezelfde basisschool…niet flink kunnen ruzie maken…geen gelijkwaardig speelkameraadje hebben..
In het spel van Guusje zie je Lieke af en toe terug; een pop die zich verslikt..Als Lieke verdrietig is brengt Guusje speelgoed of haar tutje. Als we op pad zijn houdt ze vaak de rolstoel vast en gaat naast Lieke lopen, onbewust als fixeerpunt voor Lieke.

Het enige wat wij kunnen doen is veel liefde geven en de meisjes ieder op hun eigen manier laten ontwikkelen. Guusje af en toe extra aandacht geven door twee dagen in de week alleen met haar te zijn en nu ook twee keer in de maand tijdens het logeren. Samen met haar naar het dansen toe te gaan, een voorstelling te bezoeken, naar het zwembad of een een terrasje bezoeken. Gewone dingen doen, zonder gedoe..maar wel zonder zus..

Gelukkig weten we ook steeds beter wat we wel goed samen kunnen doen; fietsen en naar muziek luisteren :). En door de opmerking ‘fijn hè mam allemaal samen’ weten we dat ook deze momenten heel belangrijk zijn.

Guusje zal best eens denken ‘pff..’ Maar een ding is zeker ze krijgt mee dat alle mensen anders zijn en dat dat eigenlijk heel mooi is. En dat niet alles vanzelfsprekend is en dat je ieder dag moet genieten.

Trots op dat dappere kleine zusje!
image

6 reacties op “Zusjes

 1. wendy kollenhof

  Wat kun jij je gedachten en gevoelens mooi vertalen op papier. Je geeft zoveel weer van de gevoelens en gedachten die ik zelf heb, maar ik heb niet de kunst om ze zo op papier te krijgen. Maar het blijft zo ontzettend herkenbaar. Kijk altijd weer uit naar jullie verhalen. Dikke knuffels voor Guusje en Lieke!

 2. Ton

  Beste Bart en Linda. In mijn ogen doen jullie het geweldig voor de beide dametjes.

  Groet Ton

 3. Esmeralde

  Nou Linda,
  ben het eens met Wendy!!
  jullie doen het hartstikke goed!! het is niet alleen een dikke auto en verre reizen, Nee, gezondheid en liefde!!
  ik heb er tranen van in mijn ogen!!

  en die foto is schitterend!!!

 4. Marlies

  Linda, wat mooi geschreven, ik krijg er ook een brok van in mijn keel!
  Een wat een geweldige foto van die twee geweldige zusjes!!

 5. Gisela

  Wat een mooie woorden en wat een geweldig mooi plaatje van de twee trotse zusjes!!!

 6. Joke

  een hele liefdevolle foto..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.