Lieke’s geboorte

P1000130_3 

Na een zwangerschap van 38 weken is ons wondertje Lieke op woensdag 24 september om 12.17 uur na een geplande keizersnede geboren in het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven.

Lieke is met een keizersnede gehaald omdat ze in stuit lag en een groeiachterstand had.

Nadat ze een moeilijke start had en beademd moest worden op de operatiekamer, was haar Apgar score na een paar minuten 9, uitstekend dus!

Helaas duurde de roze wolk niet lang, Lieke had moeite met haar glucose en temperatuur. Om 16.30 uur werd ze opgenomen op de kinderafdeling. Na een aantal dagen knokken was haar glucose stabiel, zag ze niet meer geel dankzij een lamp en mocht ze uit de couveuse.

Lieke heeft een sonde omdat haar zuig-slik-ademreflex niet goed is en ze haar flesje niet leeg kan drinken. Na 6 dagen daalde haar bloedplaatjes ineens enorm waardoor ze met spoed een bloedplaatjestransfusie nodig had.

Lieke’s gewicht is tijdens haar ziekenhuisopname gedaald naar 2060 gram, maatje 44, een echt klein prinsesje dus!

Omdat Lieke wat bijzondere gezichtskenmerken heeft: kleine ogen, brede neusbrug, laagstaande oren, afwijkende vorm oren, lichte terugstand van de onderkaak én een omhoog geklapt voetje, lage spierspanning romp, hals en schouders en weinig gevarieerde motoriek is een klinisch geneticus uit Maastricht naar haar komen kijken. Zij heeft Lieke’s bloed en urine onderzocht om te kijken of Lieke een genetische afwijking heeft.

Een heel spannende tijd volgde, van alle organen werden echo’s gemaakt en van haar hersens zelfs een MRI. De MRI scan liet zien dat haar hersens anders zijn, niet schokkend, maar wel duidelijk anders. Haar kleine hersens zijn kleiner als normaal, ze heeft meer vocht in haar hersenkamers en de middenbalk is niet goed zichtbaar. De echo van haar hart liet zien dat er nog twee gaatjes in haar hart zitten en dat haar hartklepjes anders van vorm zijn. Gelukkig krijgen we ook goed nieuws in deze periode, Lieke’s lever, milt, nieren en blaas zijn normaal en ze slaagt voor de gehoortest.

Na ongeveer twee weken weten we dat Lieke naast bijzonder en anders ook heel erg zeldzaam is. De doktoren in Maastricht hebben ontdekt dat ze een zeldzame chromosoomafwijking heeft: trisomie 9 in mozaïek vorm.

Na een maand mocht Lieke naar huis, met sonde.

Lieke is nu 5 maanden, weegt ruim 9 pond en is 56 cm. Lieke bezoekt de fysiotherapeute Martiene en logopediste Ankie in het MMC. Thuis komt het VTT team van de Zuidzorg voor de verzorging van de sonde. Lieke staat onder controle van haar kinderarts dr. Bok, daarnaast staat zij ook onder controle bij de kindercardioloog.

Verder gaan we met Lieke naar de wijk, heeft ze een MEE consulent en moet ze voor haar heupdysplasie een spreidbroekje dragen.

Lieke is een hele dappere vrolijke dame, houdt van in bad gaan, muziek en lichtjes!

Ze is onze schat, en zal ons zeker gaan verbazen!!

2 reacties op “Lieke’s geboorte

 1. Wil en Ina

  Hallo Bart, Linda en Lieke,
  Wat een leuk idee om een weblog te maken. Zo kan iedereen die het wil op de hoogte blijven van het wel en wee van Lieke.
  We zullen er zeker regelmatig naar kijken.
  Groetjes, Wil en Ina

 2. José

  Hoi Bart,Linda en Lieke…
  Wat een geweldig idee deze weblog.
  Helemaal fantastisch dat Concertino shirt…ze hoort nou
  bij ons clubke.Ben blij dat het nu ook weer goed gaat met jullie prulleke.
  Groetjes José

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.