Contrasten

Vandaag het verlossende antwoord rondom de leerplichtontheffing voor Lieke. Ze krijgt een ontheffing voor rest van de periode van de leerplicht. Na weken onrust is het gelukkig definitief geregeld!
Lieke gaat naar een kinderdagcentrum en daar moet je een leerplichtontheffing voor hebben. Kinderen met een ernstig meervoudige beperking mogen en kunnen zeker ook naar een vorm van onderwijs. In de periode dat we het kinderdagcentrum heb opgebouwd, heb ik me verdiept in onderwijs voor kinderen met een ernstig meervoudige beperking. Mijn eigen conclusie is dat in het algemeen het aanbod, hoe een dag eruit ziet, geen verschil zit tussen onderwijs en kinderdagcentrum. Maar dat bij een kinderdagcentrum vaker de focus ligt op behandeling; fysiotherapie, ergotherapie en logopedie en dit ook toepassen binnen de groep. En daar zit juist Liekes ontwikkelingsplezier.
Ik vind dat ieder kind recht heeft op ontwikkeling. En of dat binnen een vorm van onderwijs is of binnen dagbesteding is voor ieder kind anders. Soms kan zelfs afstand tot een instantie bepalend zijn.
De leerplichtambtenaar gaf een paar weken geleden aan dat wettelijk gezien Lieke nog een keer beoordeeld moest worden of de leerplichtontheffing nog geldt. Op zich prima natuurlijk. Als er een brief komt van de onderzoekende instantie voor de gemeente dat Lieke gezien moet worden, word ik boos en verdrietig bij het zien van de vragenlijst. Ik heb drie regels om iets over opnames in een ziekenhuis te vermelden en 5 regels over medicatie :(. En de vraag waar ze het meeste last van heeft…doet me zuchten. Ik bel met de leerplichtambtenaar en ook zij is niet te spreken over de onderzoekende instantie. Ze had een dossier studie aangevraagd omdat er bij Lieke zoveel gegevens zijn en eigenlijk het verhaal duidelijk is. En dan gelukkig komt vandaag het verlossende telefoontje. Dit kan mooi op de stapel ‘nee, ze wordt niet zindelijk en ja luiers zijn echt nodig, nog heeeeeeel lang’.

De afgelopen periode zat vol contrasten…We hebben vorige week afscheid genomen van Liekes lieve mooie dappere vriendinnetje Suzy. Een mooi intens afscheid. Een bijzondere ervaring voor Guusje. Omdat Guusje ook het zusje van Suzy zo goed kent, voelde het voor haar heel goed om mee te gaan naar het afscheid.
De dagen voor het afscheid hebben we veel samen gepraat. Guusje realiseert zich heel goed dat dit haar ook kan overkomen. En terwijl Lieke met haar juffen mooie ballonnen oplaat op het tijdstip dat het afscheid begint ter gedachtenis aan haar logeermaatje heb ik Guusje vastgehouden en haar deze ervaring laten opdoen.
Mooi dat ze dan tijdens het fijne intieme samenzijn achteraf als een heerlijke tiener komt vragen ‘hoe laat is het mam? oh dan zitten mijn vrienden nog lekker in de klas.’ Trots op dit brusje! Wat ben je een mooi mens lieve Guusje!

En gisteren was daar ook nieuw leven, twee keer! Lieke heeft twee nieuwe vriendjes gekregen; Renee en Rinus zijn de trotse ouders geworden van een tweeling. Wat zal Lieke blij zijn als ze de twee mannetjes straks mag vasthouden.

Corona zorgt er nog steeds voor dat we veel thuis zijn. Ik moet er niet aan denken zelf ziek te worden…Lieke moet dan ook in quarantaine. Ziek zijn én intensief zorgen…ik voel de paniek toeslaan als ik eraan denk.
Lieke vindt het heerlijk dat we veel thuis zijn. Ze heeft genoten van de warmte van het Sinterklaasfeest en geniet van de sfeer van Kerstmis.
We gaan aftellen naar een nieuw jaar. Een jaar waarin we in ieder geval op een nieuwe plek een nieuwe start maken #ikkanniewachtennie

Doorzetter, altijd hard werken bij de fysio!

Heerlijke zusjes dingen met telefoon 😉

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.