Spraakcomputer

Een hele grote glimlach op mijn gezicht als ik het verslag van gistermiddag lees van Stichting Milo waar Lieke oefent met oogbesturing, een spraakcomputer:

Lieke heeft weer hard gewerkt! Ze wilde graag met ons mee, ze had er weer zin in. Ze oogde al snel moe, begon na een minuut of 10 al in haar ogen te wrijven, maar hield het eigenlijk stiekem toch heel lang vol (een uur!). Ze gaf tussendoor een aantal keer klaar aan, dan mocht ze even een rondje door de ruimte rijden en kwam steeds wel weer terug ????

Ze heeft vandaag kunnen ervaren dat wat zij aangaf, ook gevolgen heeft voor het spel (een niveau hoger qua actie-reactie). We weten natuurlijk niet altijd zeker of wat zij vertelt, ook is wat ze bedoelde te zeggen. Het is voor haar nieuw om op deze manier pictogrammen te koppelen aan de real life situatie. We hebben bijvoorbeeld een aantal keer gemodelleerd dat het getekende pittenzakje stond voor het echte pittenzakje, zodat ze deze leert koppelen.

Na een tijdje spelen met één voorwerp gaf ze regelmatig zelf ‘klaar’ aan. Dat is knap, want die zit rechtsonder, en de oogbesturing staat ingesteld op haar linkeroog. Ze moet dan dus best ver draaien met haar oog. Omdat ze af en toe klaar aan gaf, hebben we gauw een kaart gemaakt waarop ze kon kiezen wat ze dan wel wilde doen. Om haar een beetje te “checken” hebben we er ook een pictogram van een varken tussen gezet, als afleider. Die koos ze een keertje, om te checken wat er dan gebeurde denk ik… (het speelgoedvarkentje wandelde dan even over haar been) maar sloeg hem daarna gauw over ????

Een mooi nieuwe vervolgstap in dit behandel traject. Vorige week kreeg ik tranen in mijn ogen toen ze heel goed onze foto’s kon aanwijzen als er gevraagd werd ‘Waar is mama?’, ‘Waar is papa?’…trots! Ze weet gewoon echt wie we zijn..dat vermoeden hadden wel al, maar als die computer dan ‘mama’ zegt bij mijn foto…En de tijd die ze zich kan concentreren met de spelletjes en communicatie activiteiten, voor haar enorm lang. Een wereld die open gaat. Ze is meer dan een wonder!

Vanmorgen ben ik gebeld dat de volgende stap gezet kan worden. Een passing voor een systeem dat goed bij Lieke past!!! De komende periode zal Lieke aan moeten tonen dat ze voldoende kan communiceren met de spraakcomputer. Dit omdat het apparaat anders niet vergoed wordt. Spannend…ik gun haar zo deze stap in eigen regie en autonomie.

Dankbaar voor het geduld en doorzettingsvermogen van alle lieve hulpverleners die dit traject met haar doen. Grote bewondering voor hen.

2 reacties op “Spraakcomputer

 1. Esmeralde en Erik

  Proficiat Lieke!

  We hopen dat je deze spraakcomputer gaat krijgen!

  en Linda: fijne verjaardag!!

  Erik en Esmeralde

 2. Isabella

  Thank you for the material, it will help me to reveal my creative potential. https://www.finditangeles.com/services/pinupca

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.