Gevallen

Het is vandaag precies twee weken geleden dat Lieke is gevallen tijdens verzorging door de thuiszorg. De blauwe plekken zijn inmiddels weggetrokken. De spalk in haar mond begint al gewoon te worden. En de knoop in onze magen wordt ook minder…
Alleen maar verdrietige mensen. De thuiszorgmedewerkster waar dit verschrikkelijk voor is. Guusje die achter mij aan liep naar de badkamer toen er om hulp werd geroepen en heel veel bloed heeft gezien. Bart en ikzelf met zorgen over eten, hoe gaat het verder met haar tanden…
Lieke is gevallen, er zijn 4 voortanden los komen te staan en ze heeft een scheur in haar bovenkaak. Met spoed die dinsdagavond naar de huisartsenpost. Waar niet altijd meteen de zorgen van een meervoudig beperkt kind gezien worden. Het is niet alleen tandheelkunde…het is meteen kindergeneeskunde. Lieke heeft geen sonde en is voor medicijninname en eten volledig afhankelijk van haar mondje. Het bloed dat bleef stromen leverde verslikkingsgevaar op. En later op de EHBO bleek ze saturatieproblemen te hebben. Gelukkig eenmaal op de EHBO werd er met zorg naar haar gekeken. Later op de avond, na de kinderarts en trauma arts kwam ook de kaakchirurg. Dit moest geopereerd worden. Maar dan…Lieke heeft na een ok speciale zorg nodig. Dus misschien toch beter in Nijmegen? Besloten werd om te wachten tot de volgende ochtend en dan contact te leggen met Bijzondere Tandheelkunde in Nijmegen.
Lieke slaapt dankzij de pijnmedicatie en de enerverende avond gelukkig wel. Woensdagochtend blijkt een ok erg lastig te regelen te zijn in Nijmegen en hakt de kaakchirurg de knoop door en wordt Lieke in nauw overleg met de kinderanesthesist en kinderintensivist in Veldhoven geopereerd. Ze wordt goed wakker en rijdt na een paar uur weer in haar rolstoel rond. Ze begint ook langzaamaan vloeibaar te eten en mag uiteindelijk donderdag naar huis. Wat een bikkel!
Afgelopen donderdag hadden we een eerste afspraak bij Bijzondere Tandheelkunde. Er zijn foto’s gemaakt en nu wordt met de endodontoloog besproken hoe verder. Over 6-8 weken moet de spalk er in ieder geval onder narcose uit in Nijmegen. En voor iedere wortelkanaal behandeling komt er per tand een uur narcose bij…Afwachten, duimen…pff weer een lange narcose zou heel pittig zijn.
En ondertussen proberen we zorg weer te gaan delen, los te laten. Zoals je een kind weer laat fietsen na een fietsongeluk denk ik…Vanuit Severinus zijn we allemaal heel erg goed opgevangen. Ruimte voor emoties. En langzaam weer zorg gaan delen. Omdat dat zo nodig is..

Een reactie op “Gevallen

  1. Bineke

    Oh, wat een schrik en zorgen. Fijn dat Lieke zo snel weer kon lachen! Dapper meisje!
    Veel sterkte voor jullie bij het vervolgtraject.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.