Ademhalingsregistratie en slaaponderzoek

Lieke slaapt afgelopen donderdag op de kinder intensive care in Maastricht voor aanvullend slaap en ademhalingsonderzoek.
Lieke zou namelijk 21 maart geopereerd worden aan haar rechterheup. Deze operatie is op het laatste moment uitgesteld door de kinderintensivist, omdat hij op basis van de gegevens van de laatste operatie in Nijmegen de operatie onverantwoord vindt.
Lieke werd eind vorig jaar niet goed wakker, ze kregen haar niet gedetubeerd en ze moest beademd worden op de intensive care. De artsen in Maastricht willen graag weten wat er is gebeurd voordat ze de zware heupoperatie kunnen uitvoeren. Deze heupoperatie gaat namelijk lang duren en Lieke krijgt een morfine pomp de eerste dagen tegen de pijn. Daarnaast zal tijdens de operatie haar eigen bloed opgevangen worden en gefilterd weer terug in haar lijfje komen. Een behoorlijke aanslag op haar lichaam.
En dus zijn we donderdagmiddag al in Maastricht. Het duurt 3 uur voordat alle plakkers en electroden goed zitten. Pff…alles uit de kast gehaald met Bart om Lieke tijdens deze intensieve uren te vermaken. Juf Roos doet wonderen.


Ongelooflijk dat ze rond 19 uur gewoon in slaap valt.
Ze krijgt deze nacht geen zuurstof omdat de artsen in Maastricht en de analisten in Kempenhaeghe (die gelijktijdig meekijken) dan het beste beeld van haar krijgen. Vandaar dat ze ook op de ic moet verblijven.
De nacht is lang in mijn opklapbed naast Lieke. Vanaf 01.00 uur heeft ze heel veel alarmen en mijn onderbuik zegt al, de zuurstof die ze thuis krijgt is zeker nog niet overbodig.
Lieke slaapt goed en het onderzoek verloopt dus ook goed.
De volgende ochtend worden de eerste resultaten geanalyseerd en is er een gesprek met de kinderintensiviste die betrokken is bij het thuisbeademingscentrum. Lieke’s hersenstam geeft geen goede signalen door tijdens haar diepste slaap, waardoor ze heel vaak meer dan 30 secondes niet ademt. Daarnaast stapelt ze hierdoor enorme hoeveelheden koolstofdioxide in haar bloed. De zuurstof thuis is dus heel heel nodig. Er is helaas niet veel veranderd ten opzichte van een aantal jaren geleden, het is zelfs verslechterd.
Dit is ook een rede waarom Lieke aan het einde van de dag heel moe is. Haar lijfje ruimt iedere dag de koolstofdioxide ook weer op.
Voor de operatie weten de artsen nu voldoende. Tijdens een diepe narcose zal haar hersenstam moeilijk bedenken dat de ademhaling weer op gang moet komen. De anesthesist kan hier nu rekening mee houden. Al zal het spannend blijven en Lieke zal na de operatie ook meteen naar de kinder intensive care moeten.
Er komt dus een groen licht voor de heupoperatie. En we tellen af naar 25 april met een dapper kwetsbaar meisje.

Een reactie op “Ademhalingsregistratie en slaaponderzoek

  1. Bineke

    Heel veel sterkte morgen. Het zal weer spannend zijn. We duimen voor dappere Lieke!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.